Gentrificatie of te wel het “opwaarderen” van wijken.

 

De betekenis vind je hier https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentrificatie   

Dit zie je steeds meer in heel Nederland en nu ook hier, Er worden steeds meer betaalbare huurwoningen gesloopt of verkocht en daar voor in de plaats komen steeds woningen die veel duurder zijn als die er stonden.

Het argument dat er gebruikt wordt is vaak de woningen zijn niet meer van deze tijd of er moet te veel onderhoud aan gedaan worden.

Je ziet steeds vaker ook hier in de Hoeksche Waard dat woningen eerst niet onderhouden worden en dat ze dan gesloopt gaan worden omdat ze niet meer “van deze tijd zijn”

Huurders krijgen vanuit het niets een brief in de bus met de mededeling dat hun huis gesloopt wordt en dat ze maar moeten verhuizen. Dat er in het dorp waar ze geboren en getogen zijn geen woningen zijn daar zit niemand mee. De sociale schade die daar mee wordt veroorzaakt interesseert werkelijk niemand in de politiek of bij de woningbouwverenigingen. Die mensen zorgen vaak voor iemand en hun kinderen zitten er op school als ze uit school komen vangt oma of opa ze op, hun hele netwerk is daar waar ze wonen. Ze raken totaal ontworteld, is er wel eens iemand die daar over nadenkt? Wat dit doet met gezinnen, niet iedereen maakt snel contact dus de eenzaamheid groeit.

In Westmaas hebben de huurders ook zo’n brief gehad, toen ik belde voor iemand die daar haar huis uit moest en een andere woning had gevonden werd er gezegd dat ze er serieus naar zouden kijken nu die mevrouw heeft nooit meer iets er over gehoord, Er werd wel tegen mij gezegd dat ze expres wat huizen leeg hadden laten staan zodat daar een paar gezinnen konden gaan wonen. Nu die huizen staan niet echt goed bekend, ze zijn slecht onderhouden koud en hebben last van schimmel. Moeten ze daar dan over een paar jaar weer uit?

Er zijn huisjes in Puttershoek die ook al jaren geen onderhoud hebben gehad, daar is de vrees al dat ook deze huizen straks gesloopt gaan worden. In deze huizen zitten veel mensen met een laag inkomen, waar moeten die dan naar toe?

Ik zie allerlei trotse wethouders nog snel allerlei contracten tekenen met projectontwikkelaars.

Als ik een ding zeker weet is het dat die geen sociale huurwoningen bouwen,

Overal komen koopwoningen en hier en daar wat huurwoningen. Ik heb wel eens een wethouder horen vertellen dat de Hoeksche Waard meer rijke Rotterdammers een woonplek moeste aanbieden.

H W Wonen staat op woonbeurzen in het Ahoy om mensen naar de Hoeksche Waard te lokken. Uiteraard wel mensen met een bovenmodaal inkomen.

Een wethouder uit Oud Beijerland zei dat iedereen hier binnen een half jaar een andere huurwoning kon hebben, als dit niet het geval was reageerden ze gewoon niet op genoeg woningen. Die goede man begrijpt niet dat mensen juist heel graag in hun eigen dorp willen blijven wonen en niet naar de andere kant van de Hoeksche Waard willen verhuizen juist omdat hun hele net werk juist in hun dorp is.

Stel je eens voor je woont je hele leven al in Puttershoek en je moet dan verhuizen naar bijvoorbeeld Goudswaard, Je kent er niemand en je zit daar dan in je huis, niemand die even snel koffie komt drinken of een boodschap voor je kan doen want het is veel te lastig om met het OV van Puttershoek naar Goudswaard te reizen (niet iedereen heeft een auto)

De eenzaamheid slaat genadeloos toe,

Aan die sociaal maatschappelijke gevolgen moet eens wat vaker worden nagedacht. Mensen zijn geworteld in hun buurt wijk of dorp, Daar maken ze deel uit van de gemeenschap en voelen ze zich thuis.

Dus stop met het straffen van mensen met een laag inkomen, die worden steeds opnieuw gedwongen te verhuizen omdat hun woningen eerst slecht onderhouden worden en daarna gesloopt.

Gun ze hun plek in de gemeenschap waar ze geworteld zijn en zich thuis voelen. Ook zij zijn belangrijk.

Een reactie plaatsen