Blog over het armoede onderzoek van de gemeente Hoeksche Waard.

De gemeente heeft een onderzoek laten doen naar de armoede in de Hoeksche Waard.

Dit is gebeurd op aanvraag van wethouder Steen die ik respecteer en die ik ook graag mag want hij heeft echt een warm hart voor mensen met wie het niet goed gaat. Maar ik vind uiteraard wel iets van dit onderzoek.

 

De cijfers die zijn gebruikt zijn van 2018 dus best oud. Het aantal mensen in de armoede is hier lager als gemiddeld in Nederland, maar het is er dus duidelijk wel,

Als je kijkt naar de drukte bij de voedselbank of naar de tassenacties die er zijn waarbij mensen voor anderen boodschappen halen en schenken.

Wat ik wel een inkoppertje vond was dat er dus meer mensen met een laag inkomen wonen in wijken met een lage sociale huur, goh je verwacht het niet toch? Er wonen meer mensen met een goed inkomen in de nieuwbouwwijken met dure woningen, echt waar joh? Dat weet toch iedereen dacht ik zo.

Als je nu ziet wat er gebouwd wordt aan veel te dure woningen dan begrijp je al dat het armoede cijfer in % omlaag gaat want daar komen dus mensen te wonen met een hoger inkomen, Dan kun je dus over een paar jaar zeggen dat je het goed heb gedaan want de armoede is gedaald terwijl eigenlijk dezelfde mensen nog in de armoede zitten.

Er zijn best veel regelingen maar daar maken veel mensen geen gebruik van.

Hoe komt dit?

Veel mensen weten het gewoon niet en ze zijn op de site van de gemeente moeilijk te vinden, het zou handiger zijn als ze alles bij elkaar zouden zetten.

Er staat soms iets in het Kompas maar ja die wordt ook niet overal bezorgt,

Wat ook zou werken als er kant en klare formulieren in bijvoorbeeld de bibliotheken zouden liggen met een uitleg in simpele taal, want er zijn best veel mensen ook laag geletterd.

Wat ook zou helpen is als HW Werkt ( de sociale dienst) mensen actief zou benaderen die in hun bestand staan, het lijkt nu wel een ontmoedigingsbeleid bovendien hoeven mensen hoop ik nu eens niet meer alles maar eindeloos te kopiëren want als ze iets al hebben moeten ze dat dan 10 keer inleveren?

Wat ik wel een goed idee vond was om met een SRV wagen door de Hoeksche Waard te rijden en op vaste datums in een dorp gaan staan met koffie thee en dan open staan voor een praatje en mensen op een rustige manier te wijzen op alles wat er is. Dat duurt even want mensen moeten je eerst vertrouwen voor ze iets vertellen. De meeste mensen bij HW Werkt gaan altijd uit van wantrouwen dus dat soort ambtenaren moet je dat vooral niet laten doen.

Ik help mensen al heel lang met van alles en vertrouwen is het belangrijkste wat er is, als er vertrouwen is dan zorgt dat ervoor dat mensen je meer vertellen en dan kun je ze dus beter helpen.

Wat denken jullie dat zorgt dat mensen weten welke regelingen er zijn en er gebruik van durven maken?

Hoe kunnen we zorgen dat mensen sneller om hulp vragen?

Linkje naar het onderzoek. https://www.gemeentehw.nl/actueel/verborgen-armoede-in-de-hoeksche-waard-onderzocht/17112/?fbclid=IwAR2rbQQsoLXt6FKXv7-a8M8NycUrbvKFNaOuMdFh5PrOCRvX-NvUsqXzPYU

 

Een reactie plaatsen