Blog 8 Dakloos

 

 

Vandaag wil ik het even hebben over dakloos zijn in de Hoeksche Waard.

Volgens wat wethouders hier komt dakloosheid hier niet voor, wel vreemd dat ik andere dingen hoor.

Op dit moment zijn er echt wel mensen dakloos in de Hoeksche Waard, een aantal wonen op campings, die zijn niet dakloos denk je dan? Ja dus want als je op een camping woont kan je je nergens inschrijven en heb dus je geen woonadres en je wordt dan uit de zorgverzekering geknikkerd en kun je ook geen uitkering krijgen, met alle gevolgen van dien.

Die campings moeten overigens leeg zijn op 1 januari 2019 hebben de gemeenten schijnbaar afgesproken, waar moeten die mensen dan naartoe? Er zijn nu al veel te weinig sociale woningen met een lage huur. Moeten die mensen dan ook maar allemaal naar de daklozenopvang?

Waarom zijn de gemeenten hier zo star in? Het is toch niet zo dat we hier op het eiland een soort Fort Oranje hebben?

Mensen die dakloos zijn in de Hoeksche Waard worden naar Nissewaard gestuurd, hoe ze daar moeten komen als iemand geen geld heeft ja daar denken ze niet aan.

Dan moeten ze zich melden en worden doorgestuurd naar de daklozenopvang dan zal je denken prima toch? Maar nee dus, die daklozenopvang zit meestal stampvol mensen krijgen dan een stoel waar ze in kunnen slapen, Ze kunnen dan een daklozenuitkering aanvragen maar moeten dan dus wel daar blijven. Ze sturen op dit moment mensen door naar Rotterdam, dan moeten die mensen dus de hele dag wat rond zwerven op straat, ze kennen daar niemand en hebben hier hun netwerk. Hoe krom is dit?

Er is een stichting die heet Op Weg Naar Huis die hebben 5 plekken en een wachtlijst. Op dit moment zijn er mensen die zwerven van bank naar bank zonder inkomen er is zelfs iemand die in een loods slaapt op een bedrijventerrein ergens in de HW. Ik zeg expres niet waar ik wil hem zijn slaapplek niet ontnemen. Dit soort plekken moeten uitgebreid worden.

In aanloop naar de verkiezingen waren alle partijen tegen onze plannen om crisis appartementen voor daklozen te regelen in de HW want dat was zo afgesproken. Ons antwoord was het is gewoon een keuze die er gemaakt is, dit hadden we ook hier kunnen regelen in een gezamenlijke regeling net als de WIHW of de RAD.

We zijn straks vanaf 1 januari die door vele raadsleden zo gewenste grote gemeente met meer dan 86,000 inwoners dan moeten we toch zelf wel iets kunnen regelen hier?

Nog even voor alle toekomstige raadsleden en wethouders dakloosheid bestaat ook in de Hoeksche Waard, daar moeten jullie iets aan doen.

Dit is zo’n sociaal ding waar ik dus wakker van lig.

Dank je voor het lezen,

groetjes

Riene

4 gedachten over “Blog 8 Dakloos

 1. Dat sommige wethouders denken dat er in de HW geen daklozen zijn, komt vnl. omdat ze nooit de moeite nemen eens verder te kijken dan hun neus lang is. Alle partijen hebben, in de verkiezingstijd, beloofd beter naar de bevolking te zullen luisteren en nauw contact te houden. Laten we hopen dat in ieder geval deze verkiezingsbelofte geen loze belofte was.

  • Klopt Leny, dank je voor je reactie.
   Er zijn al heel lang mensen in de Hoeksche Waard die dakloos zijn en die dan hier dan daar slapen en zelfs in een loods ligt iemand te slapen, dat moet toch anders geregeld kunnen worden vinden wij.

 2. Er zijn in de hoekse waard COA locaties. Die staan leeg ( bij de wacht, omgeving ’s gravendeel) Nu wonen er een paar mensen “anti kraak” Maar er is dus ruimte genoeg om daklozen in onder te brengen. Alleen daar is die ruimte niet voor bedoeld…..dus laten ze het liever leeg staan dan er mensen in op te vangen. COA krijgt wel veel geld uit de belastingopbrengsten om in geval van nood vluchtelingen op te vangen, maar ruimte voor mensen die dakloos zijn kan dus niet worden geboden…..
  Van mij zijn vluchtelingen welkom voor de goede orde, maar een COA zou een prima “tijdelijke”opvangplek kunnen zijn.
  Tijd dat de politici eens wat praktische oplossingen verzinnen, ipv te schermen met bestemmingsplannen etc…..
  HEt is dus een kwestie van willen, en dat is dus schijnbaar niet aan de orde.

  • Dank je voor je reactie.
   Dit is precies wat wij ook graag zouden willen. Er komen ok nog oude gemeentehuizen leeg te staan ook die zouden geschikt gemaakt kunnen worden door er kleine appartementen in te bouwen.
   Of als je kijkt naar het huis ‘Hoecke in Puttershoek, er staat al jaren op de site van HW Wonen dat daar nieuwe senioren appartementen komen maar daar kan ook iets gebouwd worden voor mensen die dakloos zijn of dreigen te worden.
   Wij begrijpen ook niet waarom nu ineens de mensen van de campings af moeten terwijl er nu al geen huis is te vinden, nu gaan ze ook nog eens flink wat huizen slopen in Westmaas ook die mensen moeten een ander en betaalbaar huis krijgen.
   Het hoeft echt niet zo veel te kosten volgens mij maar de wil om iets te doen die is er volgens mij al jaren niet.
   Wij maken ons daar echt zorgen over, want het kan echt iedereen overkomen.

Een reactie plaatsen