Blog 5 van Riene

   

Blog 5

Nog anderhalve week en dan gaan we naar de stembus om voor het eerst te stemmen voor de gemeenteraad van de grote gemeente Hoeksche Waard.1 grote gemeente hoe zou dit vorm gegeven gaan worden? Wat gaan de inwoners er van merken?Hier kan ik oprecht geen antwoord op geven, omdat ik het ook niet weet.

De opmerkingen die ik buiten op straat hoor zijn.“Ik zie nu alle politieke partijen op straat, ineens want de verkiezingen komen er aan, sta ik alleen wanneer ik vind dat ze dit al veel eerder hadden moeten doen?Ze beloven allemaal naar de inwoners te luisteren, hebben ze dit al eens eerder gedaan?Ik ga niet stemmen, ik heb mijn stempas al verscheurd, want stemmen heeft toch geen zin, wanneer luisteren ze nu echt naar ons?Ik heb niet met politiek, dus ga ik niet meer stemmen dat heeft toch geen zin ze doen toch wat ze zelf willen. Alles gaat nu naar Oud Beijerland zeker”

Veel inwoners zijn nog steeds heel erg boos en hebben al het vertrouwen in de politiek verloren, dat is triest heel erg triest. Dit word denk ik het grootste probleem van de nieuwe raad om het vertrouwen weer te winnen van de inwoners moeten we goed naar ze gaan luisteren.

Het nu beloven en straks weer onbereikbaar zijn helpt niet, de inwoners moeten serieus worden genomen en er moet echt naar ze geluisterd worden.Wie weet er nu beter wat er in een dorp speelt, de inwoners toch?

Komen er dorpsraden? Alleen als de inwoners dit zelf willen, uiteraard democratisch gekozen.

Wat ons betreft gaan de wethouders wekelijks naar bepaalde dorpen toe om met de inwoners te spreken. Elke wethouder moet ook een dorpswethouder worden, makkelijk aanspreekbaar en niet vanuit een ivoren toren werkend.

Ook raadsleden moeten de dorpen regelmatig bezoeken, dit kan door gewoon met de inwoners een kopje koffie te drinken in de dorpshuizen die wij graag in iedere dorp zouden willen zien verschijnen.

Mijn/ onze oproep aan alle inwoners van alle kernen in de Hoeksche Waard is om toch maar te gaan stemmen.

Stemmen is belangrijk de partij waarop u stemt gaat er straks over hoe de toekomst er voor uw kern uit gaat zien.

Uiteraard hopen we dat u ook op ons stemt, maar laat in ieder geval uw stem niet verloren gaan.

 

2 gedachten over “Blog 5 van Riene

 1. Uit het hart gegrepen. Enkele partijen hebben de inwoners keihard verraden en durfden geen burgerpeiling te houden in Strijen en Oud-Beijerland, want dan wisten ze de uitslag wel. En nu willen diezelfde bestuurders weer op het “pluche” als gemeenteraadslid komen zitten. Dat de mensen het beu zijn, snap ik zeer goed. Wellicht zijn er nog nieuwe stempassen te verkrijgen bij de gemeenten. Want de beste manier om te protesteren deze deze ondemocratisch opgelegde herindeling is om te gaan stemmen. Juist nu!
  ‘GEEF DEMOCRATIE TERUG ’
  Juist ondemocratische beslissingen van Provincies aangaande o.a. de herindelingen in Haren en de Hoeksche Waard, vanwege ontbreken democratisch draagvlak onder de inwoners, vreten aan onze (lokale) democratische structuren.

  ‘Pijler van de democratie’ en ‘hoeder van de democratie’ zijn fraaie slogans, maar deze voetstukken moeten wel onderhouden en nageleefd worden. Doe je dat niet dan handel je als politicus en als bestuurder niet integer en dat wordt door inwoners als onbetrouwbaar ervaren. En terecht! Er is bij onze lokale, provinciale en landelijke bestuurders onvoldoende waarden en normenbesef gebleken over onze democratische principes. Maar het is ook vooral een kwestie van het ontbreken aan democratische mentaliteit en een democratisch moreel kompas. Dit alles délegitimeert de democratie!

  Door globalisering zien we steeds duidelijker onvoorziene gevolgen aan de oppervlakte komen. Grote multinationals verenigen zich in een mondiale lobby en zijn niet alleen machtiger dan nationale regeringen, ze blijken ook in toenemende mate in staat hun eigen wereld te scheppen, ver buiten de greep en controle van democratische regeringen. Zo langzamerhand zijn er in het hele Westen twee categorieën mensen en bedrijven te bespeuren: zij die gewoon belasting betalen, en zij die daar te rijk voor zijn. En wat voor excuus horen we dan? Het is allemaal “legaal”. De term die eigenlijk beter past is het woord “amoreel”. Bewust de wet overtreden is “immoreel”. Het ethisch morele kompas is volstrekt afwezig. Daarnaast verwart de overheid burgerrechten steeds vaker met een aanval op haar macht en trekt daarom juist meer macht naar zich toe. Dat is een aanmerkelijke verzwakking van de rechtsstaat. Als de macht trapt, dan is het naar beneden, waar meestal de burger en de inwoner staat.

  Zo’n 52 raadsleden in de HW wisten, volgens de geldende principes van de representatieve democratie, geen meerderheid voor een herindeling te behalen in de dorpen Binnenmaas, Cromstrijen en Korendijk met gezamenlijk 53.000 inwoners. Dus die 52 raadsleden, waarvan 30 uit Strijen en Oud-Beijerland voor 33.000 inwoners, die voorstander zijn van herindeling lieten de democratie vallen als een baksteen, want riepen de Provincie geen halt toe. Daardoor zijn ze volledig medeplichtig aan deze onfrisse politieke praktijken. Kortom: tijdens de herindelingprocedure zijn de inwoners van de Hoeksche Waard stelselmatig verraden door lokale, provinciale en landelijke bestuurders. Vele van deze 52 raadsleden willen weer graag terugkomen op het “bestuurderspluche” van de nieuwe gemeenteraad.

  Binnenkort mag u als inwoner gaan stemmen. Geef de democratie terug aan de Hoeksche Waard. Laten de inwoners zorgen voor een grote opkomst van meer dan 80%. Als inwoner weet u ongetwijfeld wie de kandidaat bestuurders zijn en bij welke partij ze thuishoren. U weet ook nog heel goed welke partijen en welke bestuurders destijds de democratie hebben verkwanseld. U bent nu in de gelegenheid te stemmen op een partij met een kandidaat van uw voorkeur. Dat hoeft niet altijd op nummer één of nummer twee of drie etc. te zijn van een lijst. Kandidaten kunnen ook gekozen worden via ‘voorkeurstemmen’. Geef met uw voorkeurstem aan op welke kandidaat van welke partij u wilt gaan stemmen: wilt u een ondemocratische pro-herindeler als bestuurder of wilt u een bestuurder die behoort tot de democratische ‘versterkte samenwerkers’? Ga dus stemmen en geef de democratie terug aan de nieuwe gemeente Hoeksche Waard!

  Voor de nieuwe gemeente Hoeksche Waard geldt dat zij thans de mogelijkheid heeft om de democratie te vernieuwen. Als alle politieke partijen na de verkiezingen meeschrijven aan een nieuw coalitieprogramma op hoofdlijnen, onafhankelijk welke partijen de coalitie gaan vormen, dan is dat vernieuwende democratie en wordt de echte en legale democratie weer teruggegeven aan de Hoeksche Waard. Dan heb je tevens een stevige basis gelegd om een gezonde start te maken met de nieuwe gemeente Hoeksche Waard met een stevig bestuur, dat een mandaat heeft van de kiezer. Laat de Hoeksche Waard voorop lopen met vernieuwende democratie via burgerinitiatieven! Daar hebben de inwoners alle recht op. Voor de politiek geldt: ‘geef vernieuwende democratie een kans’. Voor de inwoner geldt: ga stemmen en ‘geef de democratie terug aan de Hoeksche Waard’!

  Echte democratie is niet het probleem, ze is de oplossing.
  C.F. de Graaf

 2. Het beste protest tegen deze de ondemocratisch opgelegde herindeling is om te gaan stemmen. Ga dan vooral stemmen op een echte lokale en niet verdeelde partij zoals Hart voor Alle Kernen HW. De 52 raadsleden die voor een herindeling waren willen allemaal weer terugkomen op het pluche, terwijl ze de democratie hebben laten vallen als een baksteen en daarmee de inwoners hebben verraden. “Poetin” De Man van de VVD roept nu om het hardst om de aanleg van de A4-zuid of taxi’s toestaan op de busbaan, maar zijn vergeten toen ze verraad pleegden dit uit te ruilen met de Provincie. Zij hebben de Hoeksche Waard om “niet” weggegeven over de ruggen van de inwoners. En nu heeft de provincie z’n zin en komt maar mondjesmaat met halfslachtige oplossingen, want echte oplossingen kosten veel geld. En dat willen ze niet in de Hoeksche Waard stoppen. Kortom: ga stemmen, want echte democratie is niet het probleem, ze is de oplossing!

Een reactie plaatsen